Tips & Trix
Daniels OL-tips
Tips 1:
Här finns beskrivningar till hur kartan är uppbyggd och alla karttecken. Det finns till och med en pdf-som man kan ladda hem och skriva ut om man vill.
Tips 2:
Vi kursledare får mycket funderingar på kontrollbeskrivningarna, då symbolerna skiljer sig åt från de symboler som används på kartan. Att de skiljer sig åt beror framför allt på att dessa symboler är gjorda för svartvitt. Det innebär ju exempelvis att en punkthöjd och en sten skulle se likadana ut om man inte använde olika tecken. Vill man lära sig mer om hur kontrollbeskrivningarna fungerar, rekommenderar jag att man tar en titt i följande dokument; Kontrollbeskrivning
Tips 3:
Ett bra sätt att finslipa sin OL-teknik mellan våra kurstillfällen är att leta hittaut-kontroller. Då många kontroller finns i Ängårdsbergen är det extra praktiskt för oss som bor i västra Mölndal. Många av er jobbar säkert inne i stan och då kan ni ju alltid passa på att ta några på lunchen! Man kan hämta en tryckt karta helt gratis. Den täcker en stor del av Göteborg och är verkligen ett fynd för oss som är intresserade av orientering! Kontrollerna finns i olika svårighetsgrader, så det finns något både för er i nybörjar- och fortsättningskursen. Kolla på www.hittaut.nu för mer information. Observera att kontrollerna inte är vanliga skärmar utan en metallprofil i Aluminium. Den kan vara lite lurig att få korn på om man inte är helt säker på att man är rätt. Extra bra träning alltså!
Tips 4:
Det finns en butik SM-sport specialiserad på OL-prylar och letar man skor eller andra prylar är det enklast att gå dit och prova. Butiken ligger nära parkeringen till Bertilssons stuga i Mölnlycke företagspark. Kolla på: www.smsport.se
Tips 5:
Gällande kompasser så finns det två huvudtyper: Linjalkompass- och tumkompass. (och en del hybrider, tumkompass med vridbart hus och dyligt) Ingen är egentligen bäst utan det finns för- och nackdelar med båda. Mycket en fråga om tycke och smak. Det finns duktiga orienterare av båda sorterna. När ni börjar känna er varma i kläderna tycker jag att ni kan prova båda varianterna, så att ni ser vad ni trivs i. Anders Asp kan ge er massor med tips om hur man bäst jobbar med linjalkompass och själv föredrar jag tumvarianten.
Tips 6:
När vi ändå pratar prylar får jag även passa på att göra lite reklam för våra egna klubbkläder. Vill man beställa något mailar man klader@molndaloutdoor.se eller pratar med Johanna Hulthén.
Tips 7:
Den absolut viktigaste webbsidan när det gäller orientering (näst efter klubbens hemsida..) heter Eventor. Där finns i princip samtliga träningar och tävlingar i hela landet inlagda. När ni loggat in klickar ni på "Tävlingskalender" och välj "Göteborg". Det är också där man anmäler sig och hittar all information om exempelvis var nästa torsdagsträning är! Här hittar man också start- och resultatlistor, sträcktider och mycket annat.
Se till att ordna inloggning till sidan om ni inte redan har det fixat! Anders Cullbrand har tidigare skickat ut informationsmail om detta.
https://eventor.orientering.se/
Tips 8:
Ta för vana att rita in hur ni har sprungit på kartan varje gång ni orienterat. När man gör detta tvingas ni tänka igenom loppet en gång till. Man lär sig jättemycket på att göra detta. Har jag haft koll på var jag varit hela tiden? Skulle jag tagit något annat vägval? Vad hände egentligen när jag bommade?
Diskutera även igenom banan med andra. Har de sprungit samma bana har de säkert tänkt lite annorlunda eller tagit något annat vägval. Alltid lär man sig något!
OBS! Använder man Livelox (Se tips 9) är det bäst att rita in hur man sprungit på kartan INNAN man kollar Livelox. När man tänkt igenom loppet kan man använda Livelox som facit.
Tips 9:
I princip alla tävlingar, och en del träningar lägger upp kartan och banorna på en webbplats som heter Livelox. Där kan man sedan ladda upp sitt GPS-spår om man sprungit med GPS-klocka, alternativt rita in hur man sprungit manuellt. Det är verkligen fantastiskt lärorikt att studera hur andra har sprungit. Förutom klubbkompisarna, och de andra som sprungit i samma klass kan man ju passa på att studera hur världseliten jobbar. Basfunktionerna är gratis, men betalar man 300 kr får man möjlighet att titta på fler än en löpare åt gången. Jag varnar er dock, sidan är lätt beroendeframkallande...
Tips 10:
När man springer orienteringstävlingar behöver man en elektronisk stämplingsbricka ("pinne"). I Sverige används nästan uteslutande ett system som heter Sportident. Det andra stora systemet heter Emit, men används sällan på tävlingar i Sverige.
Man kan hyra stämplingsbricka på tävlingarna. Tänker man springa mer än någon enstaka gång rekommenderar jag starkt att man skaffar en egen pinne på SportIdent. Det finns några olika sorter att välja på, men för vanlig orientering rekommenderar jag SI-card 8 eller SI-card 9. Den förstnämnda klarar "bara" 30 kontroller vilket är mer än tillräckligt i de allra flesta fall. SI-card 9 klarar 50, och dessutom kan man välja eget nummer och vilka färg den ska ha. Poängen med att välja numret själv är att man tar något man lätt kommer ihåg. Ingen jättestor grej, eftersom man sällan behöver ange numret ändå. Det kommer även versioner som klarar touch-free stämpling, men det är ännu inte jättevanligt att det används på tävlingarna.