Font Size

SCREEN

Layout

Menu Style

Cpanel

Senaste Nytt om Mölndal Outdoor!

Månadens profil i juni är Anders Ådahl

Månadens profil i juni är Anders Ådahl,
en kille från Borås som gillar bl a fotboll, cykel och skidor.

AndersAdhal


Var är du uppväxt och vad betydde idrotten för dig som ung?

Jag växte upp i hestraområdet i Borås utkanter, nära naturen i ett radhusområde. Jag var en sån där kille som alltid var ute och spontanidrottade. Tävlade i allt. Jag fastnade tidigt för fotboll och under alla mina uppväxtår var i princip fotboll min identitet.

Vilka idrotter har du varit mest aktiv inom?

Som ung spelade jag fotboll så ofta det gick och sov med en boll för att jag tänkte att det skulle ge mig bättre bollkänsla. Vi var några som efter skolan stack iväg till en grusplan och körde olika slags tävlingar. Mål-till-mål var en egen tävlingsform som kunde spelas med två stycken. Jag var också med i Hestra IF och tävlade i längdskidor på vintern fram till 15 års ålder. Korta perioder har jag spelat bordtennis, basket, innebandy och badminton. Som senior i fotboll gick jag från div 3 till div 4,5,6,7 och till slut korpen innan jag slutade när jag var 35. Höll nästan på att bli ett allsvensk lag som 19-åring. I mer vuxen ålder är det typiska Mölndaloutdooridrotter som blivit min grej, provat det mesta i klubbens repertoar; roligast är mtb-orientering och längdskidor tätt följt av all form av annan cykling., tex långdistanslandsvägscykling.

Har du något idrottsminne som betyder något extra?

Det är mest från fotbollen jag har de starkaste minnena. Jag var lagkapten i Borås stadslag för pojkar-72 i flera år, blivit utsedd till turneringens bästa spelare några gånger, men roligast var kanske när vårt lag slog ut IFK Göteborg i kvartsfinal i Mariedal cup (inomhuscup för juniorer). I vuxen ålder är första långloppet, Bockstensturen, på mountainbike ett starkt minne. Jag var inte alldeles införstådd med hur krävande det skulle bli. Var helt utpumpad i mål och låg i fosterställning och grät. Det var mäktigt. Eller när jag och en vän ihop med några Mölndal outdoorprofiler sprang mountain marathon i Skottland för några år sedan. Otroligt härligt.

Vilka idrottsliga mål har du idag och hur ser din träning ut?

Mina mål har gradvis förskjutits från prestationsmål till upplevelsemål, även om tävlingsmänniskan älskar just tävlingsmomentet. Jag för inte träningsdagbok, eller mäter min träning. Tränar tillexempel aldrig med klocka eller pulsmätare. Min träning består så här års till övervägande del av cykling och resten lite styrka och löpning i skog, aldrig asfalt. Med mountainbike och landsvägscykling blandat går det att få en bra mix av intervall och distanspass och naturupplevelser. Är ute ca tre-fyra pass i veckan, plus cykelpendling till jobbet. På vintern är jag helt såld på längdskidor. Åker norrut så ofta jag kan. Mitt stora prestationsmål är att klara sex timmar på Vasaloppet (eller medaljtid), i mars 2019 hoppas jag det slår in.

Du har arbetat mycket med energifrågor – någon koppling till idrotten?

Min koppling är nog att båda intressena handlar om välmående/hållbarhet. Kollektiv hållbarhet och individens hållbarhet. Inom energi så behöver vi ställa om energisystemen världen över till mer hållbara lösningar. Jag har haft förmånen i min yrkeskarriär att få fatta en hel del beslut på nationell nivå och det är så otroligt spännande att se all forskning och teknikutveckling bli affärer i verkligheten. Den privata hälsan kan man nästan bli mer orolig över med så mycket stillasittande och psykisk ohälsa som vi ser. Jag tror att ett fysiskt aktivt liv också kan fungera som en motor för den kollektiva insatsen som vi behöver, de hänger ihop.

Du finns med på Centerpartiets valsedel till riksdagen i höst, vilka frågor driver ditt intresse?

Ja, politik är relativt nytt för mig. I grund och botten är min huvudfråga att koppla samman energi- och miljöpolitik med näringspolitik. Det vill säga att se till att våra nationella energi- och miljömål designas ihop med möjligheter för företag (såväl nya entreprenörsföretag som de stora exportföretagen i Sverige) att utveckla sina idéer på den svenska hemmamarknaden. Mer hållbart förtagande ger mer pengar till vår välfärd både nu och för framtiden. Men det som verkligen fick mig att engagera mig var en uppriktig oro för demokrati och det politiska samtalsklimatet. Jag ser med förskräckelse på främlingsfientlighet och en aggressiv vi-och-dom retorik. Jag tror att vi och vårt samhälle mår otroligt mycket bättre av tryggheten i en öppen och tolerant miljö. Jag engagerar mig som en person av folket som värnar demokratins grunder.

Hur ser du på föreningslivets möjligheter att överleva/utvecklas i framtiden?

Jag tror på föreningslivets renässans. När man är ute på till exempel orienteringstävlingar eller fotbollscuper (tränare för P07 i Mölndal Fotboll) så känner man verkligen kraften i föreningslivet. Det är något speciellt med den kamratskap som kan formas runt gemensamma intressen i lokalsamhället. Jag tycker den breddansats (jämfört med elitfokus) som man idag ser mycket mer av i ungdomsidrotten än när jag var ung är helt rätt väg. Nästan alla svenska världsstjärnor jag lyssnat på oavsett sport tycker att det är bättre att vänta med elitsatsningar och toppningar av lag till övre tonåren. Jag tycker civilsamhället genom politiken skulle värna föreningslivet mer och i en kritisk process kunna ge mer stöd.


Redaktören tackar Anders för att vi fått veta mer om honom och ser fram emot att få många gemensamma aktiviteter tillsammans i klubben framöver!

Gästbok

Latest Message: 1 year, 6 months ago
 • kjell88 : Micke Ström vinner H55-klassen i Göteborgsvarvet för tredje året i rad....mästerligt!
 • vrw : Imorgon onsdag kör vi cykelintervaller i någon "go" backe. Samling vid brandstationen i Mölndal kl 19.30. Vi håller till ca 20.45.
 • martin : Kvällens pass "GOTT OCH BLANDAT" är inställt, nytt datum kommer att meddelas senare.
 • martin : På allmän begäran har vi förlängt spinningpassen ända fram till klubbens träningsläger. Så ni har tre sköna pass i mars att se fram emot. Imorgon håller Åke i det och sen troligen jag. Glöm inte att anmäla er i kalendern.
 • micke : Trimtex webshop är nu öppen för beställning av klubbkläder. Logga in här för att få inloggningsinformation till trimtex
 • martin : På onsdag kör vi spinning som vanligt. 90 minuter skön gemenskap eller svettig smärtmaximering beroende på hur man vill se det. Upplägget är pulsbaserat med zoner, pulsband finns på plats. Bra om du vet din maxpuls. För dig som är ny på området så kommer spinningledaren att vägleda er. Intervaller på hög kadens varvas med låg kadens och vila emellan för att öka syreupptagning, rundtramp, benstyrka och svettmängd. Smiley smile Går så klart bra att komma och köra i sitt eget
 • micke : 13 platser kvar på Spinningen på Onsdag. Anmäl er i kalendern
 • Magdalena : Om platsen på skidträningen är kvar tar jag gärna den
 • micke : En plats ledig på Skidträningen på Söndag
 • henwik-1 : Det hade ju varit riktigt trevligt att om man skulle kunna få Aaron Prince att hålla en enklare genomgång/föreläsning om sina upplevelser vid ARWC i Brasilien! Just sayin'...
 • Lingon : Det är tunt med anmälda MOIF:are till Herkules stuglopp på söndag... Brukar vara en kul tävling med värmande soppa efteråt.
 • Lingon : Det är tunt med anmälda MOIF:are till Herkules stuglopp på söndag...
 • micke : Efter Jympan den 5 Nov är det sedvanlig löploppis efteråt (19.10). Fynda testskor för trail running och vinterlöpning (dvs med ståldubb). Damskor i storlekarna: 37-40, herrskor i stl 42,5.
 • micke : Tänkte vi skulle prova reflexrundan i Lackarebäck på intervallerna i morgon. Ta med pannlampa för stig och lite grövre skor. Start 18.30 vid Lackarebäcksolan alt 18.45 vid reflexrundans start. «link»
 • MartinW : Här är reflexrundan i Lackarebäck: «link» Samma som förra vintern, vi planerar att bygga ut den med någon extra slinga denna säsong. Logga gärna på Strava.
 • aledous : Teknikgrupperna är fulla men det finns plats på de fria banorna, där det även finns träningschema att följa.
 • Larmun : Försökte anmäla till simträningen, är det fullt??
 • mango : Kommer det att vara styrekgympa under hösten?
 • micke : Höstens teknikträningsgrupper med Simcoachen börjar bli fullbokade. Finns några platser kvar nu för medlemmar. Logga in på hemsidan & anmäl via webshoppen Simma lungt...
 • Fdaniel : MORR - 4:e okt. Save the date... Smile
 • micke : AndersC>> Du kan fixa detta från hemsidan efter login via Användarmeny - "Skapa Weblänk". Välj Kategori OL länkar
 • Fdaniel : Anders, bra idé, vi kanske ska lägga upp lite fler länkar. Man behöver åtkomst till "backend" för att editera detta. Skicka ett mail till Ström så ger han dig säkert rättigheten, det är superenkelt att lägga till länkar. Lade precis till Eventor under OL.
 • andersc : På hemsidan så har vi i menyn Avdelningar->Orientering->OL länkar en sida som jag tror är tänkt att samla bra länkar. Hur lägger man till nya länkar där? Skulle vara bra att lägga till t ex Eventor, Soft, Gof mm
 • martin : Klädprovning av befintligt lager. Solrun och Kajsa hälsar att de kommer vara med på måndagens Prova-på-triathlon på Råda säteri och ta med sig de kläder som finns på lager. Passa på att prova och köp kläder direkt då, betala kontant eller med Swisch.
 • Safsten : Dax för SCO. Planerar att köra en MTB-O den 6 april med start i Västra Bodarne och mål i Kristinedal. Har lagt en bana på terrängkartan med en ideal gubbtid på 5 h. Anders R och jag ska köra och fler är välkomna! Mer detaljer kommer!
 • JohanA : Tips på föreläsning om löpning 15 mars: www.lopkraft.lenabrorsson.se
 • admin : Lisa>> har du läst FAQn här? «link»
 • aledous : Simning mån 26/1 - Du som har klubbkläder, ta med dessa till simningen så kan de som vill beställa prova, känna och klämma på plaggen.
 • lisa : Jag kan inte lägga in nyheter här på hemsidan.... jag har tyvärr väldigt svårt att få till det tekniska när jag skall lägga till nyheter. Här kommer länk till resultat från multisportträningarna sista tiden....«link»
 • Åsa O : Jag har pratat med Mölndals Parkering AB angående parkeringen kvällstid vid skolor. Det kommer att sättas upp p-automater, tills dess parkerar vi som vi gjort innan. (Osäker på vad som gäller vid Glasbergsskolan...)
 • admin : Hemsidans grundprogramvara (Joomla) är nu uppdaterad till senaste version (3.3.6.). Skall inte påverka funktionaliteten mer än bugg-rättningar till det bättre. Men om ni upptäcker nått konstigt får ni höra av er till mig. En nyhet är en bättre editor(JCE) används som standard när man skriver artiklar på hemsidan.
 • Webmaster MickeStröm : test
 • Björn Westling : Inga löpintervaller 30/12 eller 6/1. Börjar igen 13/1. Very Happy
 • Mikael Ström : Nån som tänkte köra löp-intervaller i morgon med tomteluva? Rätt gott innan man börjar sätta i sig Julgröten...
 • Sofia Mc Conell : Nu funkar ÄNTLIGEN koden till Glasbergsskolan på torsdagar (även framdörren). Koden är: 6046
 • Lisa Håkansson : Helgens multisportträning flyttas framåt. Istället kör vi Lussetrekk lördagen den 13 december. Mer info i kalendern på hemsidan eller på MOIFS f-book sida (under event)
 • Mikael Ström : Göteborg Idrott & förening öppnar ej upp Skrinnarhallen för oss den 6/12 fast isen är OKSad Men helt OK att hyra hela hallen när den är öppen. Då har vi 2 alternativ 1. Hoppa Skridsko och köra alternativ bana nu på Lördag 2. Satsa på senare tillfälle med naturis/öppen skrinnarbana Vad tycker ni? Hur många är intresserade?
 • Mikael Ström : På lördag blir det Vinter Multisport CUP med Möndal Outdoor Boka förmiddagen den 6/12 för ett 3 timmars race Fri startavgift för medlemmar, icke medlemar får vara med mot en startavgift på 100 SEK (självkostnadspris) PM kommer snart Men vi kan redan nu utlova lite nya moment Med TC på Ruddalen Skridsko MTB dubbat OL dubbat Kör Solo, Par eller Mixed
 • Sofia Mc Conell : Föreningskoden för Glasbergsskolan är 5580. Använd den dörren som är mitt emot huvudingången - dvs mitt emot den dörr vi brukar gå in igenom. Vi får hoppas det funkar!
 • Webmaster MickeStröm : OBS ingen Intervallträning idag, istället är det KM Terränglöpning på Safjället
 • Anders le Dous : MORR... Resultatlistan klar. Publicering tisdag 7/10.
 • Daniel Fredriksson : Bara 8 platser kvar!! Smile först till kvarn.
 • Daniel Fredriksson : Redan 35 anmälda till MORR. Kartorna går snart till tryck så skynda er att anmäla er!!! Smile
 • Daniel Fredriksson : Hej Maria, Skicka ett mail till «email»
 • Maria Poll : Det verkar inte gå att beställa kortärmade orienteringströjor via hemsidan, kan man göra det på annat sätt?
 • Maria Poll : Hej!
 • Daniel Fredriksson : Äntlingen!!! Anmälan till årets höjdpunkt är nu öppen!!
 • Anders le Dous : Simträningen och Duathlonintervallerna tar nu semesteruppehåll. Startar igen v33.
 • Johan Alminger : Om det är någon som ändå tänkt träna duathlon idag är det givetvis fritt fram på eget initiativ.
 • Johan Alminger : Dagens Duathlonträning är inställd (19/6) pga förväntat lågt deltagande dagen före midsommar. Ses nästa vecka!

Guests are shown between [].

Only registered users are allowed to post

Du är här: Hem Klubbgemensamt Senaste Nytt Månadens profil i juni är Anders Ådahl